Banarbeten är den vanligaste orsaken till förseningar på södra stambanan. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Tågtrafiken

Vart fjärde tåg försenat i maj

Trafikverket: "Vi kan inte räkna med punktlighet framöver"
9:30 min

Inget snö, ingen is, inga löv - ändå var vart fjärde tåg på södra stambanan försenat i maj. Och resenärerna får enligt Trafikverket räkna med förseningar de närmsta sju till nio åren.

Järnvägen är sliten, utrustningen är sliten och upprustningen kommer att ta många år, säger Lena Engstedt som jobbar på Trafikverket med att följa upp tågens punktlighet.

Och just banarbeten är den största anledningen till att vart fjärde tåg på södra stambanan inte kom i tid under maj månad. I januari, mitt i kalla vintern med snö, is och kyla, var siffran betydligt lägre. Då var det bara ungefär vart tionde tåg som kom för sent.

– Vid ett banarbete stänger man av ett av två spår och sänker dessutom hastigheten på det andra spåret med hänsyn till arbetsmijlön för de som jobbar där, säger Lena Engstedt.

Hon säger också att vi nog måste vänja oss vid förseningar. Grundproblemet är att anläggningen är sliten och det kommer att ta mellan sju och nio år att rusta upp södra stambanan.

Vilka erfarenheter har du av tågförseningar? Berätta gärna om dina upplevelser i vårt kommentarsfält under artikeln!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".