Växjö dragkamp. Foto: Magnus Sundvall.
Växjö

"Jag har fina handflator för att vara dragkampare"

"Hon sa att jag såg ut som en dragkampare"
8:17 min

Vid Vais-torpet i Fyllerydsskogen tränar Växjö dragkampsklubb. Möt klubben som ska dra i SM i sommar, men där resultatet inte är det viktigaste.

Klubben har funnits sen 60-talet men med några års undantag som vilande förening under 90-talet. Just när P4 Kronoberg kommer på besök är det sju stycken på träningen. En av dem är Maria Borghem.

– Det var en jobbarkompis som tyckte att jag såg ut som en dragkampare. Jag testade och sen kunde jag inte sluta med dragkamp.

Hur fungerar då dragkamp?

Jo, så här: Normalt sett består ett lag av åtta dragare. Personen längs bak kallas ankare, de andra positionerna benämns som siffror. Står man längst fram är man 1, bekom hen 2 osv.

De två lagen som möts har varsin sida av repet. Ett lag segrar genom att dra det andra laget över en sträcka på fyra meter.

Det finns även olika viktklasser inom dragkamp. Då räknas den sammanlagda vikten av dragarna. Just växjö har den här säsongen siktat in sig på 600- och 640 kilosklassen.

Men det handlar inte bara om vem som är starkast. Utan det är också mycket taktik, berättar Maria.

– Man ska ha så låg puls som möjligt. Drar man bara på muskelkraft är tar man slut, säger Maria.

Klicka på ljudlänken ovan för att lyssna på hela reportaget.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".