Växjö Lakers spelare. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
elitserien

Klart: Så görs hockeyslutspelet om

Jörgen Lindgren, vd Hockeyligan: "Vill ha intressanta matcher hela vägen"
1:53 min

Nu riskerar inte Växjö Lakers eller andra elitserielag att hamna i ingenmansland efter att grundserien är slutspelad. Svenska hockeyligan har beslutat att göra om SM-slutspelet, med start redan nästa säsong.

Svenska hockeyligan beslutade i samband med sin bolagsstämma på torsdagen att inför följande förändringar i SM-slutspelet:

De lag som placerar sig 1-6 i elitserietabellen kommer att vara direktkvalificerade för kvartsfinalspel.

De resterande fyra lagen ovaför kvalstrecket, plats 7-10, möter varandra i play off-spel om de resterande två kvartsfinalplatserna, i bäst av tre matcher. Lag 7 möter då lag 10, och lag 8 möter lag 9.

Play off-matcherna kommer att spelas i uppehållet mellan den sista  (55:e)omgången i elitserien och kvartsfinalerna.

Det högst placerade laget möter sedan det lägst placerade laget i kvartsfinal. Slutspelslagen tas alltså bort.

– Det har inte varit någon hemlighet att vi har titta på vilka frågor vi kan utveckla. Det här är ett av stegen vi tar nu med de möjligheter vi har, det vill säga vi kan jobba med lag 1-10. Lag 11-12 hamnar ju då i kvalserien, säger Jörgen Lindgren, vd för Svenska Hockeyligan.

Vad tror ni att ni kan vinna på att ta bort "ingenmansland"?

– Framförallt tror jag att vi får många intressanta matcher i det här uppehållet som är mellan sista omgången och den första kvartsfinalen.

Enligt Jörgen Lindgren var alla klubbarna överens om det nya upplägget.

Att det var ett sjunkande publiksnitt, spelar det in i att ni gör förändringen redan till nästa säsong?

– Det är flera delar som spelar in i att vi gör förändringen. Det är något som har pågått, och vi har försökt vara öppna med att vi utvecklar vår produkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".