1 av 2
Lars Collskog är sugen på en robotgräsklippare. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Ronnie Bengtsson, säljare av gräsklippare. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Många vill ha en robotgräsklippare

"Varje dag har vi intressenter i butiken"
1:38 min

Robotgräsklipparen är den eldrivna trädgårdsapparat som flest svenskar skulle vilja ha. Det visar en undersökning som Svensk energi gjort.

Ronni Bengtsson som säljer gräsklippare i Växjö har i år märkt en tydlig ökning när det gäller kunder som vill ha en robot.

– Ja vi har märkt en stor ökning från i fjol. Så det är ett väldigt intresse, varje dag har vi intressenter i butiken, säger han.

– Många vill ju slippa klippa gräset själva. De har blivit lite äldre, så det blir jobbigt. Eller en del har stugor och vill ha gräset klippt när de kommer hem. Och det håller mossa borta, du får en väldigt fin gräsmatta.

Svensk energi har tittat på vad svenska villa- och sommarstugeägare helst önskar sig till trädgården när det gäller eldrivna apparater. På första plats kommer alltså robotgräsklipparen, 18 procent av de tillfrågade ville helst ha en sådan, därefter kom trädgårdsbelysning och elektriska insektsfångare. Och av de drygt 1000 personer som deltog i Svensk energis undersökning så hade runt 30 redan en robot hemma på gräsmattan.

På Carlsons i Växjö står Lars Collskog från Ingelstad och tittar på hur den tysta roboten åker fram och tillbaka över en låtsasgräsmatta. Och han skulle gärna låta en robot ta över jobbet.

– Jag har flera bekanta som har sådana här och man börjar ju tröttna på att klippa gräset när man blir lite äldre.

Det är inte så att du är lite lat?

– Tvärtom. Jag är väldigt rastlös och vill hålla på med saker hela dagarna.´Men det här - det ser maffigt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".