Toppolitiker får sitta kvar trots åtal om misshandel

Fritidsnämndens ordförande i Växjö vänsterpartisten Håkan Frizén åtalas nu för misshandel, men trots det får han sitta kvar som ordförande.

Det var i augusti som Håkan Frizén kom i bråk med en tennisspelare vid Hagavallen i Växjö. Bråket handlade om huruvida spelaren hade betala planhyra eller inte. Det hela slutade med att spelaren sköt en tennisboll i ryggen på Frizén och att Frizén i sin tur tog en nätstolpe och slog spelaren över låret. Men trots att han nu åtalas för misshandel har han alltså fortsatt förtroende från sitt parti

- Det är mycket trist det som hänt, men vi kommer inte att kräva någon timeout av honom, säger vänsterpartiets gruppledare i Växjö Örjan Mossberg.

- Vi ska inte döma någon två gånger, det här är en ren domstolsfråga, säger han.

Håkan Frizén erkänner att han slagit spelaren men hävdar att det rörde sig om ett lättare slag.

- Naturligtvis var det dumt av mig att slå till honom, men situationen var oerhört provocerande, säger Håkan Frizén.

Spelaren som anmälde Håkan Frizén vill inte uttala sig.

Åklagaren har valt att väcka åtal för misshandel och inte för ringa misshandel eftersom Frizén använde sig av ett tillhygge och att spelaren fick både en svullnad och ett blåmärke på låret.

Två av ledamöterna i fritidsnämnden säger till Sveriges Radio Kronoberg att de blev mycket förvånade när de fick höra om misshandeln, men att de i nuläget inte har något att invända mot Frizéns ordförandeskap i nämnden.

Rättegången mot Håkan Frizén hålls i Växjö tingsrätt den 16 mars, och även om han döms för misshandel så kan han sitta kvar som ordförande tror Örjan Mossberg.

- Om han döms kommer förtroendet för honom att skadas på kort sikt, men eftersom förtroendet för honom i övrigt är så stort kommer det inte att påverka honom på längre sikt. Jag tror absolut han kan sitta kvar även vid en fällande dom, säger Örjan Mossberg.