1 av 2
Ett av de får som attackerades vid den förra vargattacken utanför Hestra. Nu har det hänt igen. Foto: Privat
2 av 2
Småland

Sex får dödade vid ny vargattack i Jönköping

Ännu en gård i Jönköpings län har drabbats av en vargattack. 14 får angreps den här gången. Sex av dem hittades döda i hagen. De andra är skadade.

Förra helgen dödades 21 får på en gård utanför Hestra i Gislaveds kommun. Natten till i går gick vargen till angrepp igen. För enligt Länsstyrelsen i Jönköpings län är det sannolikt samma varg som står bakom den senaste attacken.

På en gård väster om Skillingaryd angreps 14 får. De var väl stängslade men troligen har vargen tagit sig in i hagen via en å som rinner förbi gården och som är en naturlig avgränsning av hagen.
– Min fru upptäckte att allt inte stod rätt till i hagen vid sjutiden i går morse, säger fårägaren Bengt Andreasson till P4 Jönköping.

Under gårdagen fanns personal från länsstyrelsen på plats på hans och hans frus gård för att besiktiga fåren och för att vidta förebyggande åtgärder för att förhindra fler angrepp. Det handlar då om till exempel lapptyg och elnät.

Länsstyrelsen uppmanar nu tamdjursägare i den här delen av länet att öka tillsynen av sina djur, se över stängslen och tänka på att vatten som avgränsning, som på den drabbade gården utanför Skillingaryd, gör det lätt för en varg att komma in i hagen.

En ansökan om skyddsjakt på vargen är inlämnad till Naturvårdsverket. Länsstyrelsen ska diskutera frågan med länets viltförvaltningsdelegation och sedan lämna ett yttrande till Naturvårdsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".