Gatan städas upp efter efter att en hund släpats efter en bil. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
Kosta

Kvinna frias efter att ha knutit fast hund i bil

Den 26-åriga kvinna som åtalats för djurplågeri, efter att hon ska ha bundit fast sin hund som sedan släpades efter en bil i Kosta, friades i dag av Växjö tingsrätt. Enligt domen går det inte styrka att kvinnan velat att hunden skulle lida.

Det var den 25 juli förra sommaren som kvinnan tillsammans med sin 52-årige sambo skulle handla på Konsum i Kosta. De började bråka och kvinnan tog ut sin hund som fanns med i bilen och satte sig på trottoarkanten bakom för att lugna ner sig.

Efter det band hon hunden i dragkroken på bilen för att gå fram och prata med sin sambo igen. Enligt henne ska hon då ha sagt till mannen att hunden var bunden där bak, men mannen ska inte ha svarat utan kört iväg.

Flera vittnen ska ha sett hur hunden släpades efter den körande bilen och försökt att stoppa mannen. Vid ett tillfälle stannar han, kör in i en annan bil, för att sedan köra vidare. Han hann de nästan fyra milen till Klavreström där han sedan dumpade den då döda hunden i diket.

Det var bara kvinnan som åtalades för djurplågeri, eftersom det inte gick att bevisa att mannen visste om att hunden fanns där bak och i dag ogillade Växjö tingsrätt åtalet.

Enligt domen har tingsrätten konstaterat att kvinnan varit oaktsam när hon band hunden vid bilen. Men hon körde inte själv bilen och hade inte uppsåt att skada hunden. Det tillsammans med att hon ska ha sagt till mannen att hunden var bunden i bilen gör att tingsrätten väljer att fria henne.

Den 52-årige mannen döms till tre månaders fängelse för bland annat olovlig körning och rattfylleri.

Tidigare artiklar om hundsläparen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".