Biträdande länsveterinären i Kronoberg Björn Dahlén. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kosta

Länsveterinär kritisk mot åklagare

"Ett solklart brott mot djurskyddslagen"
1:53 min

Det var en miss av åklagaren som gjorde att den 26-åriga kvinnan som åtalats för djurplågeri, efter att ha bundit fast sin hund i en dragkrok på en bil i Kosta, kunde frias av tingsrätten. Det hävdar biträdande länsveterinären Björn Dahlén.

– Jag tycker att man borde ha väckt åtal för brott mot djurskyddslagen parallellt med åtalet för djurplågeri för det är ju ett solklart brott mot djurskyddslagen. Och det säger ju till och med tingsrätten i domen att det är, men de kan inte fälla för det eftersom man inte väckt något åtal mot det, säger Björn Dahlén.

Det var i går som Växjö tingsrätt friade den 26-åriga kvinnan som förra sommaren band sin hund i en dragkrok på en bil i Kosta. Hennes sambo körde iväg med bilen med hunden springades och släpandes efter sig i flera mil.

Mannen åtalades aldrig för det här eftersom åklagaren Johnny Philipsson inte kunde bevisa att han visste att hunden var bunden bakom bilen. Däremot valde åklagaren att åtala den 26-åriga kvinnan för djurplågeri.

Men för att bli dömd för det krävs att den som åtalats haft uppsåt eller varit grovt oaktsam. Och det bedömde tingsrätten att den 26-åriga kvinnan inte hade varit.

Men om åklagaren däremot hade valt att åtala henne för brott mot djurskyddslagen som ett alternativ, ja då hade hon kunnats dömas för det eftersom det är ett brott i sig att binda en hund vid en dragkrok. Och då tror Björn Dahlen att det hade blivit en fällande dom.

– Ja, det är jag helt säker på eftersom tingsrätten skriver som de gör i domen.

Vad tänker du om att det blivit såhär?

– Jag tycker det är tråkigt, det blir en konstig signal till samhället att man kan sätta fast sin hund i dragkroken på en bil och sedan inte bli fälld i tingsrätten.

Även om kvinnan nu friats av Växjö tingsrätt så överväger länsstyrelsen att förbjuda henne att ha djur.

– Det kommer vi att pröva givetvis. Vi har avvaktat den här domen innan vi avslutar ärendet, så den prövningen pågår.

Vi har sökt åklagaren Johnny Philipsson, men har inte lyckats nå honom.

Kvinna frias efter att ha knutit fast hund i bil

Gatan städas upp efter efter att en hund släpats efter en bil. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio

#link=355343#för djurplågeri, efter att hon ska ha bundit fast sin hund som sedan släpades efter en bil i Kosta, friades i dag av Växjö tingsrätt. Enligt domen går det inte styrka att kvinnan velat att hunden skulle lida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".