Semester... Foto: Ulf Berglund/Scanpix
Sommar

Allt mer pengar spenderas under semestern

Under krisen har svenskarna sparat på semesterkassan. Men nu vågar vi sätta sprätt på mer semesterpengar, enligt en undersökning av Nordea. Trots hög arbetslöshet är det särskilt de unga som tänker satsa mer på ledigheten.

Semestern ligger högt bland sådant man drar ner på i kristider, enligt Nordeas privatekonom Ingela Håkansson. Och det sparades en hel del på semestrarna de senaste åren - men nu har det vänt upp igen.

Den genomsnittliga semesterbudgeten ökar i år med nästan tusen kronor till 15 800 kronor, efter två år i rad med krympande semesterkassor.

– De som har arbete har högre löner, inflationen är låg och börsen har gått upp. Och det har inte varit så mycket krisrapportering, så vi känner oss mer optimistiska, säger Håkansson.

Semesterpengen ökar i alla åldersgrupper men ökningen är störst i gruppen 18-25-åringar. Möjligen en aning motsägelsefullt med tanke på rubrikerna om ungdomsarbetslösheten.

– Men bor man hemma och har någon form av jobb har man kanske möjlighet att lägga undan lite pengar till semestern.

Samtidigt är spridningen stor. Nästan vart femte hushåll kommer att göra av med mindre än 5 000 kronor medan nästan lika många kommer att spendera över 25 000 kronor. Och åtta procent tar ingen semester alls.

Sten Gustafsson/TT


Hur mycket spenderar du under semestern? Har beloppet ökat? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".