Skogsägaren Pelle Ström i Hovmantorp Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
SERIE: Vem äger skogen?

Privatpersoner köper länets statliga skog

Vem äger skogen? Del 1: Köpte skog av staten
1:42 min

Kronobergs läns största skogsägare, det statliga skogsbolaget Sveaskog, krymper och ska fortsätta att krympa. Sedan mer än tio år tillbaka säljer Sveaskog mark till privatpersoner. Det har riksdagen bestämt och utförsäljningen görs för att stärka landsbygden. Pelle Ström i Hovmantorp köpte en skogsfastighet av Sveaskog år 2011.

– I och med att jag har jobbat i branschen några år och sett för- och nackdelarna med att äga skog och är skogsutbildad tyckte jag att det var jätteroligt att kunna köpa en egen skogsfastighet, säger han.

Fram till år 2011 fick bara glesbygdsbor och skogsägare köpa skog av staten men sedan dess är det fritt fram för alla privatpersoner att köpa och då tog Pelle Ström och hans fru chansen och köpte 47 hektar som ligger nära Hovmantorp.

– Den här fastigheten hade varit till salu ett år tidigare och då fick vi inte köpa. När den här regeländringen sedan gjordes slog vi till och köpte.

Utförsäljningen av statens skogsmark inleddes år 2002 efter beslut i riksdagen. Målet är att Sveaskog totalt ska sälja tio procent av sin skogsmark fram till år 2018. I Kronobergs län har man redan sålt upp emot 5000 hektar.

– Jag tycker att man ska fortsätta att sälja ut en och annan procent framöver, även efter 2018-2020, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Bör man öka takten i utförsäljningen?

– Nej, jag tror att den takt vi har är ganska rimlig med tanke på att fastighetsmarknaden inte ska påverkas allt för mycket.

Just nu säljer Sveaskog inga skogsfastigheter i Götaland utan man koncentrerar utförsäljningen till norra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".