1 av 2
Lena Johannesson. Fotot är taget vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 2
Växjös fullmäktige om budgeten kommer att hålla på i runt 13 timmar idag. Moderaterna har försett sina ledamöter med nödproviant. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Kommer Johannesson till fullmäktige?

Svanberg (S): "Det är möjligt att man kanske vill ha nyval"
1:02 min

Läget inför omröstningen om budgeten i Växjö är fortfarande osäker. Det ryktas att den politiske vilden Lena Johannesson, kommer till mötet inför omröstningen. Och då kan hennes röst tillsammans med de två Sverigedemokraterna fälla den borgerliga alliansens budget. Blir det så överväger Socialdemokraterna att kräva nyval.

I morse när fullmäktigemötet om budgeten inleddes saknades Lena Johannesson som var sjuk. Hon ersattes av en kristdemokrat, och då såg det ut som om den styrande alliansen utan problem skulle få majoritet för sitt budgetförslag.

Men under dagen gick rykten om att Lena Johannesson kommer att vara med och rösta trots allt, och de två Sverigedemokraterna hade då ännu inte bekänt färg när det gäller hur de ska rösta.

– Vi fick veta idag på morgonen att Lena Johannesson inte kommer, sedan har det hörts rykten att hon ändå kommer till omröstningen, så det är ju ändå inte säkert, säger Charlotta Svanberg (S), kommunalråd i opposition.  

Tidigare i våras fällde Johannesson och de båda Sverigedemokraterna alliansens förslag om utförsäljning av kommunala bostäder och det parlamentariska läget just nu i kommunen är mycket skakigt.

Vad skulle hända om Johannesson dök upp till voteringen?

– Jag vågar inte spekulera i det, det finns fortfarande en minimal risk eller chans att vår budget går igenom, säger Charlotta Svanberg (S).

– Jag tror ingen gynnas av ett sådant här parlamentariskt läge, det är möjligt  att man till och med skulle vilja ha nyval för att få en stabilitet. Vi får se vad som händer idag, är det så att vår budget går igenom med de här minoritetsförhållandena, är det något vi bör diskuttera, fortsätter Charlotta Svanberg.  

Mot varandra står två tydliga budgetförslag. De borgerliga styrande partierna M, KD, FP och C som vill plocka sparade pengar ur skattkistan för att finanisera budgeten. Och oppositionen med MP, V och S, som vill ha en skattehöjning på 30 öre som skulle ge 48 miljoner kronor extra i kommunkassan.

Först framåt sen kväll beräknas omröstningen om budgeten vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".