Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SVERIGE

Få i Fas 3 fick jobb utan statligt stöd

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 10.21
"De står väldigt långt från arbetsmarknaden"
(2:16 min)
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Bara en av tio långtidsarbetslösa som hamnat i Fas 3 – eller Sysselsättningsfasen som det nu heter – fick ett jobb utan statligt stöd. Samtidigt upplever mer än hälften av deltagarna att de inte fått rätt hjälp av Arbetsförmedlingen.

Det visar en rapport som Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, presenterar i dag.

IFAU har följt 250 000 långtidsarbetslösa som kom in i Arbetsförmedlingens största åtgärd Jobb- och Utvecklingsgarantin mellan 2007 och april 2012.

Rapporten visar att ju längre den arbetslöse blev kvar i garantin desto mindre var chansen att få jobb.

Fler än tre av tio lyckades hitta ett jobb utan statligt stöd innan de hamnade i Fas 3, men bara en av tio lyckades väl inne i Fas 3.

Räknar man in jobb med stöd som nystartsjobb, instegsjobb och lönebidrag så fick mer än hälften jobb innan de hamnade i Sysselsättningsfasen. Men bara tre av tio fick något slags jobb väl inne i Fas 3.

– Det är inte konstigt att de har ett lågt utflöde i från programmet. De många egenskaper som gör att de står väldigt långt från arbetsmarknaden, säger Sara Martinsson, som är en av rapportförfattarna.

Hon drar inte allt för stora växlar.

Samtidigt ser IFAU i registerdata att en del i Fas 3 inte fick rätt hjälp innan dem hamnade där. Bara sju av tio fick den arbetsträning eller den praktik de hade rätt till.

– Och det tycker vi är lite förvånande, säger Sara Martinsson.

Varför är det förvånande?

– Jo, i förordningen står det att man ska få hjälp med de här sakerna.

I en enkät svarar fler än hälften i Fas 3 att de inte upplever att fick hjälp att söka vare sig jobb eller hjälp att kontakta arbetsgivare i de tidigare faserna i Jobb- och utvecklingsgarantin.

– Ja, det är en hög andel, säger Sara Martinsson.

Vad säger det?

– Ja, att det är många där som inte är nöjda och upplever att det varit tillräckligt.

Men och andra sidan visar rapporten att tre fjärdedelar av de som är i Fas 3 trivs med sin sysselsättning. Något som inte är odelat positivt, säger Sara Martinsson.

– Det finns ju en risk i att om de inte har fått tillräcklig hjälp i Fas 1 och Fas 2, att man sedan i Fas 3 är nöjd, man söker jobb i mindre utsträckning så finns det ju en riks i att man blir kvar i Fas 3.

Kan man säga att det på något sätt cementerar den här långtidsarbetslösheten, att man stannar kvar i Fas 3?

– Det är ingenting vi säger något om i vår rapport men det kan ju finnas en risk för inlåsning, då.

Har du egna erfarenheter av Fas 3?

Vilka är dina erfarenheter av Fas 3? Dela med dig genom att kommentera artikeln!

Fakta: Jobb- och utvecklingsgarantin

Jobb- och utvecklingsgarantin är Arbetsförmedlingens största åtgärd. Här finns långtidsarbetslösa som har lite svårare att få jobb.

Nu i maj var 100 000 inskrivna i programmet. Av dem var 34 000 i den sista fasen – Fas 3 eller Sysselsättningsfasen. Antalet ökar och fortsätter att öka sen jobb och utvecklingsgarantin infördes 2007.

Den totala kostnaden för programmet uppgick förra året till drygt 13 miljarder kronor.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".