Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kronoberg

Kronobergspolisen om nya regionen: "En naturlig konstellation"

Polisen: "Samtidigt stora förändringar ledningsmässigt"
1:30 min

I dag beslutades om ny regionsindelning för nya polismyndigheten, som träder i kraft 1 januari 2015. Idag finns 21 polismyndigheter, i princip en i varje län. Nu bli det istället sju regioner - där Kronobergs län kommer att tillhöra region syd tillsammans med Kalmar, Blekinge och Skåne.

Förändringen kommer att påverka organisationen, berättar Ulf Eriksson, tillförordnad länspolismästare i Kronoberg och Kalmar län.

– Rent ledningsmässigt kommer det ske stora förändringar, säger han.

Huvudorterna i regionerna blir Umeå, Uppsala, Örebro, Linköping, Göteborg, Malmö och Stockholm. Kronobergspolisen har Malmö som huvudort.

– Det ska ses som administrativt center och inte som att alla ska lokaliseras till Malmö. Vi i det här området har jobbat ihop i många år så för vår del är det en naturlig konstellation, säger Eriksson.

Polisregionerna ska ha helhetsansvar för polisverksamheten inom ett angivet geografiskt område. Ansvaret omfattar såväl utredningsverksamhet som brottsförebyggande verksamhet och service, om inte annat bestäms i särskild ordning.

Huvudorterna blir administrativa centrum. Specialistfunktioner kan och bör placeras på andra orter inom regionen, enligt Thomas Rolén som leder Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten.

– Det är meningen att polisregionerna ska samarbeta med varandra utan de hinder som dagens myndighetsindelning medför. Så frigörs kraft för att stärka det lokala polisarbetet, nära medborgarna, säger Thomas Rolén enligt ett pressmeddelande.

Här är de sju regionerna:

Polisregion Nord är Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten

Polisregion Mitt är Gävle, Uppsala och Västmanland

Polisregion Bergslagen är Örebro, Värmland och Dalarna

Polisregion Öst är Sörmland, Östergötland och Jönköping

Polisregion Stockholm är Stockholm och Gotland

Polisregion Väst är Västra Götaland och Halland

Polisregion Syd är Kalmar/Kronoberg, Blekinge och Skåne

P4 Kronoberg/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".