Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eftermiddag i P4

Studenten i torsdags - började jobba igår

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 13.30
"Våra elever behöver inte söka jobb"
(5:37 min)
1 av 4
Daniel Ask och Per-Anders Säll-Andersson. Foto: Per Brolléus/SR
2 av 4
Pekka Peltonen på Högskiolecentrum i Ljungby. Foto: Per Brolléus/SR
3 av 4
Daniel vid sin CNC-maskin på andra arbetsdagen. Foto: Per Brolléus/SR
4 av 4
CNC handlar om konsten att göra ett verktyg som, i det här fallet, ska göra en plastkapsyl.

I torsdags tog Daniel Ask studenten, igår började han jobba. Daniel är inte unik. Över 90 procent av hans skolkamrater får jobb direkt efter skolan.

– Vi brukar säga till våra elever att de kommer inte behöva lära sig att söka jobb, säger skolledaren Pekka Peltonen på Högskolecentrum i Ljungby som utbildar de efterfrågade CNC-operatörerna.

Ungdomsarbetslösheten slår alla rekord och inte ens med en avancerad utbildning är arbetsmarknaden särdeles vänligt sinnad till nyutbildade. Men det finns undantag. Ett av dem handlar om de som utbildas till CNC-operatörer.

Daniel Ask från Lidköping flyttade till Ljungby och började för två år sedan en högskoleutbildning till produktutvecklare och CNC-operatör. I torsdags tog han examen och igår började han jobba.

– Ja, så enkelt var det, säger Daniel när P4 Kronoberg besöker honom på den andra arbetsdagen på verktygstillverkaren W-Tools i Alvesta.

– Företagen är ofta på skolan och kontrakterar eleverna innan de ens är färdigutbildade. Det finns en oerhört stor efterfrågan på just CNC-operatörer, berättar utbildningsledaren Pekka Peltonen på Ljungby Högskolecentrum där eleven Daniel gick fram till i torsdags i förra veckan.

– Vi har enormt stora pensionsavgångar inom industrin med bland annat gamla verktygsmakarna som slutar. Därför jagar vi efter nyutbildade CNC-operatörer som vi snabbt själva kan specialutveckla efter företagets egna specifika behov, berättar vd Per-Anders Säll-Andersson på W-Tools i Alvesta.

– Många ungdomar har fått en bild av att industri är något man inte kan jobba i. Skitigt, bullrigt och enformigt. Men så är det inte idag. Lite får nog industrin skylla sig själva att man inte marknadsfört sig som en framtidsarbetsplats, menar Per-Anders som konstaterar att det är svårt att hitta rätt personal.

– Själv är jag en datanörd som aldrig trodde att det här skulle vara ett jobb för mig. Men det jag gör här en fantastisk utmaning. Avancerad datakunskap och avancerade program som ska buntas ihop med hållbarhetslära och en massa andra saker för att så småningom bli en massproducerad produkt. Otroligt stimulerande, säger Daniel.

I Ljungby på Högskolecentrum sitter Pekka Pelkonen och konstaterar att efterfrågan på skolplatserna nu ökat rejält inför hösten.

– Fullt i alla klasser och dom här, säger Pekka och pekar med handen över en klasslista på tjugo elever, kommer få jobb allihop när dom slutar om två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".