Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.
SVERIGE

Diskriminering när romer inte fick hyra bil

Tre fall kan gå till domstol
1:33 min

Diskrimineringsombudsmannen DO är beredda att driva tre fall av misstänkt diskriminering mot romer vidare i domstol. Det handlar om Sveriges Radios avslöjande att romer nekas hyrbil på bensinstationer på flera ställen i landet.

– DO har fått ett antal anmälningar i samband med biluthyrning och vi har kommit fram till att i vart fall i tre ärenden så är det så stark bevisning att vi kan föra de här ärendena till domstol, säger Ulrika Dietersson, processförare på DO.

Ekots reportrar testade att hyra bil på 65 bensinstationer på flera orter i hela landet. Först fick testpersoner, samtliga klädda i traditionella romska kläder, gå in på en bensinstation och fråga om de kunde hyra bil.

På 22 av de testade stationerna fick reportrarna hyra bil, trots att personalen bara en halvtimme till en timme tidigare uppgett för testpersonerna att alla bilar var uthyrda.

De tre fallen av diskriminisering som DO vill driva vidare handlar om Statoils bensinstationer. Kommer man inte överens om en förlikning så går det till domstol.

Rosita Grönfors som är verksamhetschef för Internationella Romska och Resande kvinnors Forum säger att DO:s beslut och Sveriges Radios granskning är ett viktigt steg för att romer ska accepteras i det svenska samhället.

– För mig var det hoppfullt att man gjorde den här granskningen som visade att det 2013 fortfarande är en så stor diskriminering.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".