Ikea i Älmhult. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
1 av 6
Ikea i Älmhult. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
Cafét i Agunnaryd
2 av 6
Cafét i Agunnaryd där många var glada. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Liz Linnér
3 av 6
Liz Linnér, Agunnaryd: "Han har ju sina barndomskompisar här så för oss är han som alla andra" Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Rolf Nilsson
4 av 6
Rolf Nilsson från Agunnaryd tycker att det var lite väntat. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Tommy Andersson, Agunnaryd
5 av 6
Tommy Andersson, Agunnaryd: "Han har gjort mycket för Agunnaryd" Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Agneta Crona
6 av 6
Agneta Crona tycker att det är en triumf att Kamprad flyttar hem till Sverige. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Älmhult

Älmhults kommun om Ingvar Kamprads flytt: "Kan gynna besöksnäringen"

"Det handlar om helt andra värden än pengar"
2:25 min

När Ingvar Kamprad flyttar hem till Älmhult i höst så innebär det att han kommer att betala svensk skatt igen. Men på grund av skatteutjämningssystemet betyder det inte någon större ekonomisk vinning för kommunen. Däremot finns det andra vinster med hans hemkomst, säger Älmhults kommunikationsansvarige Malin Blom.

Ikeagrundaren Ingvar Kamprad flyttar tillbaka till Sverige och Älmhults kommun. Han kommer att bosätta sig på Bölsö, utanför Liatorp till hösten.

– Den här glädjen som finns här tror jag snarare kommer från hjärtat och det handlar om helt andra värden än pengar. Ingvar Kamprad är ju en väldigt stark person och mycket intresse riktas mot både honom och Ikea. Och det är klart, bor han i Älmhult så kommer det förhoppningsvis gynna Älmhults kommun också, säger Malin Blom, kommunikationsansvarig på Älmhult kommun.

Kan man till och med prata om en form av Ingvar-turism i Älmhult?

– Jag tror redan att det finns, faktiskt. Sedan kommer man ju öppna ett nytt IKEA-museum så det kommer ju bli en turistattraktion, och att Ingvar samtidigt bor i kommunen tror jag är ett bra koncept för vår besöksnäring, säger Malin Blom.

På caféet på lanthandeln i Agunnaryd i dag var många glada över beskedet om Ingvar Kamprads hemkomst. Rolf Nilsson var inte helt överraskad.

– Det känns bra, det var nästan lite väntat. Han är ju ofta här och kommer hit och sätter sig och fikar, säger han.

Bredvid sitter Agneta Crona och även hon är positiv till att han återvänder.

– Det är väl en triumf att han vill komma tillbaka till Sverige, det känns jättebra, säkert både för bygden och honom själv, säger hon.

Hör fler röster i ljudklippet ovan.

Fråga

"Han har sagt att han har hemlängtan"

Ikea. Foto: DRAGO PRVULOVIC/ SCANPIX

#link=356007#för Agunnarydsstiftelsen, stiftelsen som Kamprad själv grundade och gett pengar till för att hålla bygden levande, hade aningar om att Kamprad var på väg hem till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".