1 av 2
En vanlig syn för orienterare...Foto: Jens L´Estrade/Scanpix.
2 av 2
Ludwig Ljungqvist från Åseda. Foto: Orientering.se
ORIENTERING

Åsedaorienterare tävlar i junior-VM

"Siktar på medalj"
1:18 min

19-årige Ludwig Ljungqvist från Åseda, numera tävlande för Hakarpspojkarna, tävlar nu till veckan i världsmästerskapet i orientering för juniorer. Tävlingarna går i Tjeckien där den svenska truppen nu laddar upp under några dagar.

– Mitt mål för säsongen var att komma med till junior-VM, och nu när jag är här vill jag förstås placera mig så bra som möjligt. Går det bra så har ju möjlighet till medalj, det är såklart det jag siktar på, säger Ludwig Ljungqvist om sina chanser.

Formen är bra efter bland annat ett träningsläger i Italien med mycket löpning i kuperad terräng, något som kan komma till stor nytta i Tjeckien, berättar han.

Ludwig Ljungqvist har bland annat seger i O-ringen och seger i ungdoms-EM:s stafett bland meriterna. Junior-VM innebär fem tävlingslopp på sex dagar - tre individuella lopp, långdistans med kraftig kupering, medeldistans som ska avgöras i ett mer orienteringstekniskt krävande område, sprint i stads-och parkmiljö plus en stafett som delvis ska bjuda på en del tät skog, så kallade grönomåden, på orienteringskartan.

– Mina största möjligheter har jag i medeldistansen, men kanske också i stafetten där det ska vara en del tät skog, något som jag behärskar bra efter all orientering i de smålandska, ofta täta, skogarna, säger Ludwig Ljungqvist.

Tävlingarna sänds i tjeckisk TV och startar med långdistansen på måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".