1 av 2
Såhär ser de ut - mördarsniglarna. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Christina Jadner i sin trädgård. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Gemla

Färre mördarsniglar tack vare kall vinter

"Handplocka och halshugg dem"
1:32 min

Den långa och kalla vintern har gjort att många mördarsniglar strukit med. Jämfört med förra året - som var ett riktigt snigelår - verkar det kunna bli mindre skador i trädgårdarna i år. Men Christina Jadner i Gemla har redan fått växter förstörda av mördarsniglarna.

– Det är jättestora hål i bladen, det ser ut som om de tar ett blad i taget och tuggar i sig det. Har jag tur så klarar blommorna sig i år för det har de inte gjort de andra åren, då har sniglarna kalätit hela växten. Men den här våren och sommaren är det lite mindre sniglar tack och lov, säger Christina Jadner.

Mördarsnigeln sprids med växter, jord och plantor och den trivs allra bäst i villaträdgårdar där den i värsta fall kan förstöra det mesta som växer.

Men jämfört med förra året ser det alltså ut att bli något färre sniglar i år, tack vare den långa och kalla vintern och våren.

– Det är färre sniglar än förra året som var ett riktigt snigelår. Vi hade en sträng vinter med djupgående tjäle och sedan en torr vår, det är de faktorer som spelar in, säger snigelexperten Ted von Proschwitz vid Naturhistoriska muséet i Göteborg.

Har man dem i sin trägård är det de klassiska råden som gäller.

– Handplocka och halshugg dem med en vass spade. Sedan kan man komplettera det med gifter, fällor och andra metoder.

Vad känner du när du kommer ut i trädgården och det ser ut så här med stora hål i bladen?

– Jag blir jättearg. Det är ju inte roligt när man köper in växter och vill att det ska bli fint och så kommer det knappt upp för att sniglarna äter upp det, säger Christina Jadner.

Är det något i trädgården som de inte gillar?

– Kirskålen som jag har fullt utav.

Det hade ju varit bra annars?

– Ja, en ogräsbekämpare! Men tyvärr, den tycker de inte om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".