1 av 2
Varg är ett av landets rovdjur. Foto: Dawn Villella/Scanpix.
2 av 2
Lennart Haraldsson, ordförande för Jägareförbundet i Kronobergs län, menar att den nya lagen gynnar jägare. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Nya regler när rovdjur dödas

"Bra att man inte automatiskt blir misstänkt"
1:35 min

Från den 1 juli infördes nya regler för den som dödat något av landets fyra sorters rovdjur för att försvara tamdjur. Länsstyrelsen ska nu göra en första bedömning om något brott begåtts i stället för polis som tidigare.

Det innebär fördelar för jägare, säger Lennart Haraldsson, ordförande för Jägareförbundet i Kronobergs län.

– Det är ju bra med den nya ordningen så att man inte automatiskt blir misstänkt för grovt jaktbrott och blir av med sina vapen under utredningstiden.

En misstanke om att den som skjutit till exempel en varg gjort sig skyldig till grovt jaktbrott, alltså att skytten brutit mot paragraf 28, medförde tidigare automatiskt att skyttens vapen togs om hand under utredningstiden. Med den nya ordningen kommer polisen in först i andra hand efter att Länsstyrelsen gjort en bedömning om jaktbrott kan föreligga.

Just att bli av med vapnen under ofta en lång tid har för de jägare som drabbats upplevts mycket negativt, enligt Lennart Haraldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".