En av landets alla sommarjobbare - denna person arbetar dock inte i Ljungby. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Ljungby

Rekordmånga feriearbetare i Ljungby

"Vi kommer behöva anställa många medarbetare"
1:17 min

Antalet feriearbetare är det högsta någonsin i Ljungby kommun i år. Trots att årskullen var 60 ungdomar färre detta året fick drygt 50 fler feriearbeta i år jämfört med i fjol. Ljungby kommun har i flera år haft en garanti för att alla ungdomar som söker feriearbete ska få ett - något som Växjö kommun införde först i år.

Ljungbys kommunalråd Carina Bengtsson tror att det varit svårare för ungdomar att få jobb inom det privata näringslivet i år - och hon är nöjd med att Ljungby kommun kunnat hjälpa till. Sammanlagt har 300 ungdomar fått jobb genom kommunen i sommar.

– Jag tycker det är enormt viktigt. Det handlar om att ungdomarna lär sig vad ett arbete innebär och att de får in en fot och kan visa vad de går för. Sen finns det ytterligare en aspekt, man kan se hur mångfacetterad en kommun är genom alla dessa olika arbetstillfällen som finns. Vi kommer behöva anställa många nya medarbetare när de stora pensionsavgångarna börjar.

Ljungby kommun erbjuder också ungdomar från andra kommuner feriearbete förutsatt att de går på Sunnerbogymnasiet i Ljungby. Carina Bengtsson berättar att det är ett steg för att öka antalet gymnasieelever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".