1 av 5
Nippe Olsson dokumenterar sina observationer. Foto: Sveriges Radio
2 av 5
Nippe föreläsaer för grupper i observatoriet. Foto: Julia Lundberg/SR
3 av 5
Nippe i observatoriet. Foto: Julia Lundberg/SR
4 av 5
Nippe och stjärnkikaren. Foto: Julia Lundberg/SR
5 av 5
Nippe blickar upp mot rymden. Foto: privat
EFTERMIDDAG I P4

P4 Dokumentär: Med rymden som tröst

För Nippe Olsson, ordförande i STAR, Stockholms Amatörastronomer, är rymden en själslig upplevelse och när han spanar i sin kikare sprider sig ruset, såväl som trösten. Nu är det fyra år sedan hans livskamrat dog. Det är rymden som har räddat honom. I Eftermiddag i P4 sände vi dokumentären om Nippe Olsson. Missade du den kan du lyssna på den här!

– Du behöver inte hålla på och byta kök vart femte år, du behöver inte ha det bästa av det och det, du behöver inte bara för att grannen har si och så.

Det säger Nippe och lägger sig på en solstol mitt i natten och blickar upp mot stjärnorna och den oändliga rymden.

– Jag kan inte tänka mig något bättre än det här!

Varje vecka från september till maj träffas en grupp människor för att titta mot universum. De möts i Observatorielunden och kisar en och en genom teleskopet i magnethuset. Planeter, nebulosor och meteoriters stjärnstoff flyger förbi. Nippe Olsson, ordförande i STAR, Stockholms Amatörastronomer, är alltid på plats.

För honom är rymden en själslig upplevelse, och när han spanar i sin kikare sprider sig ruset, såväl som trösten. Nu är det fyra år sedan hans livskamrat dog. Det är rymden som har räddat honom.

Klicka på ljudklippet ovan för att lyssna på dokumentären av reporter Julia Lundberg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".