Foto: Scanpix
SVERIGE

Vi litar minst på Arbetsförmedlingen

"Jag har inte så jättehöga tankar om dem"
1:22 min

Arbetsförmedlingen är den myndighet som vi litar minst på - det visar en ny Sifo-undersökning. Samtidigt är 23 procent av landets unga utan jobb.

– Jag skulle nog säga att det framförallt beror på att de inte kan leverera rätt jobb. Och ofta tycker företag att de inte levererar rätt människor med rätt kompetens.

Det säger 19-åringarna Niklas Björkegren och Elin Jansson som tror att den minskade tilltron beror på dåliga erfarenheter.

– Jag har inte så jättehöga tankar om dem, men jag söker ju ändå jobb via dem så på något sätt så är man ju ändå beroende av dem.

Längst ner på listan befinner sig Arbetsförmedlingen i Sifos undersökning om svenskars förtroende för landets myndigheter. Clas Olsson är vice generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

– Det är ju inte alls bra, det kommer inte som en total nyhet för oss, vi har ju sett andra liknande undersökningar, säger han.

Förtroendekrisen är en fråga som Arbetsförmedlingen haft koll på ett tag, men det har inte hjälpt, så nu ska man ta reda på vad det kan bero på, säger Clas Olsson.

– Det kan handla om att vi har bemötandeproblem ibland, det kan handla om att man har andra förväntningar på oss än vad vi faktiskt kan leva upp till med de lagar och regler som vi lyder under.

Samtidigt är 23 procent av landets unga mellan 15 och 24 år utan jobb, men Clas Olsson tycker inte att allt ansvar ligger på Arbetsförmedlingen.

– Alltså vi kan inte ge en ung person ett jobb utan vi kan ge en massa hjälp på vägen att skaffa ett jobb.

Maria Broberg som själv har ett jobb tycker att den hjälpen är viktig:

– Det är klart att det inte är givet att man ska få ett jobb, men samtidigt så måste vi ju ha någon som hjälper oss att få jobben. För det är inte alltid så lätt heller, man kanske inte är en jätteutåtriktad person och kan få ett jobb helt plötsligt, säger hon.

P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".