1 av 2
Agneta och Kenneth Grahn har drivit butiken som funnits sedan 1836. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Axel Ohlsson går i graven. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Växjö

En av Växjös äldsta butiker slår igen

"Många har köpt något för att ha som minne"
1:29 min

I dag stänger en av Växjös allra äldsta butiker - guldsmedsaffären Axel Ohlssons på Sandgärdsgatan. Butiken som ägs av Kenneth och Agneta Grahn har funnits sedan 1836.

– Det var lite speciellt när jag låste upp dörren i morse för sista gången, så det kommer nog att kännas i morgon, säger Kenneth Grahn.

Det är fullt med folk här i dag som river i de sista grejerna, vad tänker du?

– Vi är jätteglada att det i stort sett inte finns något kvar. Många har till och med köpt någonting bara för att ha som minne av affären, och det är djupt.

1836 startade silver- och guldsmedsfamiljen Arnström rörelsen i Växjö och drev den sedan i tre generationer. 1916 köpte Agneta Grahns morfar Axel Ohlsson butiken och 1974 tog Agneta och Kenneth över. Mycket har förändrats under de nästan 40 år som de drivit butiken, säger Agneta.

– Ja, det har ju blivit mycket fler varumärken och det kommer nyheter hela tiden och man måste uppdatera sig. En sak är också att man i dag köper mycket till sig själv hela tiden. Förr var det mer att man fick en present och sedan hade man sitt smycke.

Det är en av Växjös allra äldsta butiker som nu går i graven. Agneta och Kenneth Grahn har passerat 60 år och vill göra annat och inget av barnen vill ta över. Efter  många års arbete blir det nu lite ledigt.

– Vi ska resa lite och ta dagen som den kommer. Det känns konstigt, men det känns nog rätt bra i alla fall, säger Agneta Grahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".