1 av 3
Platsen där passivhusen skulle byggas. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 3
Mikael Johansson, exploateringsingenjör på Växjö kommun. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 3
Fjärrvärmehus som börjat byggas. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Inget intresse för passivhus

"Det är inget misslyckande i sig"
1:34 min

På det nya bostadsområdet Vikaholm söder om Växjö var det meningen att det skulle bli ett nytt område med energisnåla så kallade passivhus. Men inte en enda tomtköpare har visat intresse för att bygga ett sådant hus.

Istället för passivhus kommer det byggas fjärrvärmehus och nu kommer även de sju tomter som tidigare var öronmärkta för enbart passivhus att öppnas upp och ge köparna möjlighet att kunna bygga fjärrvärmehus även där.

Enligt Mikael Johansson, exploateringsingenjör på Växjö kommun som tidigare var projektledare för Vikaholm, så finns det en anledning till att intresset av att bygga passivhus varit obefintligt.

– Jag tror att det är ett begrepp som folk inte riktigt vet vad det är, och gör man sin största affär i livet så kanske man inte köper något som man inte riktigt vet vad det är, utan då köper man någonting som man känner till sedan tidigare, säger Mikael Johansson.

Passivhusen är lite dyrare att bygga men på de tomter som var tänkta för de husen så har köparna blivit erbjudna rabatt på 200 kronor per kvadratmeter för att kompensera den merkostnaden men Mikael Johansson ser det ändå inte som något negativ att köparna valt att bygga fjärrvärmehus istället.

– Under det här året har vi sålt femton tomter i Vikaholm och nu har alla femton valt fjärrvärme och det är också en hållbar lösning så det är inget misslyckande i sig. Sedan hade det varit roligt om någon hade velat bygga ett passivhus, men den möjligheten finns ju fortfarande kvar, så vi hoppas på det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".