Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄXJÖ

Växjö kommun överklagar Sannas rätt till mer assistans

Uppdaterat måndag 8 juli 2013 kl 16.39
Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 05.00
Sannas mamma: "Vi är tillbaka på läge noll"
(1:45 min)
Annelie Petersson, Sannas mamma, är besviken på att Växjö kommun fortsätter driva ärendet. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio

Förståndshandikappade Sanna Petersson från Växjö blev i december förra året beviljad fler assistanstimmar, men kommunen vill inte betala ut full ersättning för dem utan bara en lägre jourlön. Förvaltningsrätten gav Sanna rätt - men nu har Växjö kommun ansökt om att ta upp ärendet i Kammarrätten.

22-åriga Sanna Petersson har Downs syndrom med autistiska drag och enligt en utredning är hon mellan fyra och sex år gammal i utvecklingen. Hon behöver assistans och hjälp under all vaken tid och klarar sig inte själv i sin lägenhet.

P4 Kronoberg har tidigare berättat om hennes kamp för fler assistanstimmar och enligt ett beslut från Kammarrätten från december förra året ska hon också få det. Men Växjö kommun har valt att räkna de extra timmarna som jourtid istället för aktiv tid - vilket bara ger en fjärdedel så mycket i ekonomisk ersättning.

– Vi säger klart och tydligt att Sanna har ett behov av att ha någon person i sin närhet eftersom att hon kan behöva stöd och hjälp. Men det vi säger är att vi inte tycker att det behöver utgå full ekonomisk ersättning för alla de timmarna därför att man faktiskt inte gör någonting aktivt. Man finns där till hands ifall något skulle hända, säger Carola Dahlqvist som är avdelningschef på myndighetsavdelningen i Växjö kommun.

Kommunens beslut har överklagats och Förvaltningsrätten i Växjö gick på Sanna Petersson linje. Men nu har kommunen ansökt om prövningstillstånd för att ta upp ärendet i Kammarrätten och alltså avgöra om Sanna ska få full ersättning eller jourersättning.

Ann-Marie Stolberg är Sanna Peterssons juridiska ombud och hon tycker inte att Växjö kommuns tolkning av jourbegreppet är rätt.

– Det fäller hela syftet med att ha assistans för man utför inga aktiva insatser. Det skulle innebära att Sannas assistenter egentligen bara skulle stå och titta på. De skulle inte aktivera eller motivera henne och inte på något sätt förhindra henne från att göra sig illa, säger hon.

Sanna Petersson mamma Annelie arbetar idag som hennes assistent och hon är besviken över att Växjö kommun fortsätter att driva ärendet.

– För Sannas del innebär det här att vi är tillbaka på läge noll. Kommunen har inte förstått att hon har en rättighet att leva som vilken annan 22-årig tjej som helst, säger hon.

Simon Campanello

simon.campanello@sverigesradio.se

Läs tidigare rapportering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".