1 av 2
Det är bara i Växjö kommun man vet hur många papperslösa barn som går i skolan. Foto:Lars Pehrson/Scanpix
2 av 2
Mia Granqvist, förvaltningschef på skol- och barnomsorgsförvaltningen i Växjö kommun. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Kronoberg

Vetskapen om papperslösa barn liten i Kronoberg

"Alla barn ska ha möjlighet att få utbildning"
1:33 min

Papperslösa eller gömda barn har nu enligt lag rätt till att gå i skolan. I Kronobergs län är vetskapen om dessa barn liten - det är bara i Växjö kommun man vet hur många papperslösa barn som går i skolan. Mia Granqvist, förvaltningschef på skol- och barnomsorgsförvaltningen i Växjö kommun, är positiv till lagändringen.

– Det känns bra för alla barn ska ha möjlighet att få utbildning. I Sverige har vi skolplikt och vi är måna om att alla barn ska ges den möjligheten. Vi har ju gett de asylsökande och papperslösa barnen möjlighet att få skolgång tidigare, även innan det blev en lag, för när man stadigvarande vistas i en kommun har vi ett ansvar för alla barn som finns där, berättar Mia Granqvist, förvaltningschef på skol- och barnomsorgsförvaltningen i Växjö kommun.

Nu har papperslösa barn samma rätt till skolgång som andra barn i Sverige men efter en koll i länet så är det bara Växjö kommun som just nu vet att de har papperslösa barn i skolan. Lessebo kommun visste inte för tillfället och det är ofta så det ser ut runt om i Sverige. Enligt Skolinspektionens kartläggning så är det bara 400 av 2000-4000 barn i hela landet som är kända av kommunerna. Mia Granqvist tror att det finns en förklaring till detta.

– Kanske reflekterar vi inte över att de är papperslösa och tänker att det är barn som flyttar in i vår kommun och alla barn som flyttar in i vår kommun välkomnar vi med öppen famn. Så det är inte säkert att man reflekterat över om de är papperslösa eller icke, säger Mia Granqvist.

Om fler papperslösa barn kommer fram nu efter lagändringen är Mia Granqvist osäker på.

– Jag tror inte det, men man kan ju aldrig säga om vi har gömda barn eller inte i Växjö kommun, men det är inte många som har kommit fram så det är tveksamt, berättar Mia Granqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".