Eleverna blir helt avstängda från sina studier, som längst till oktober. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Linnéuniversitetet

Sju studenter stängs av efter fusk

Lyssna på inslaget
1:19 min

Sju studenter stängs av från Linnéuniversitetet efter fusk. Det har universitetets diciplinnämnd nu beslutat. Studenterna har bland annat använt andras texter vid uppsatsskrivningar.

De sju studenterna blir helt avstängda från sina studier vid Linnéuniversitetet. Beslutet om avstängningen innebär att de inte får delta i undervisning, prov eller annan verksamhet under avstängningsperioden. De får också sitt mailkonto avstängt. Det här beslutades under Diciplinnämndens samanträde i slutet av juni.

De flesta av studenterna har blivit avstängda för olika typer av fusk och plagiat. En manlig student har bland annat använt sig av en annans text som sin egen vid en uppsatsskrivning i engelska.

Det finns flera exempel bland de avstängda på just plagiat av andras texter vid uppsatser och prov. En annan har fuskat på en tenta i matematik genom att använda otillåtna anteckningar som var till hjälp på provet. Disciplinnämnden har också stängt av en kvinnlig student efter att hon stört undervisningen och enligt nämnden påverkat studie- och arbetsmiljön på ett negativt sätt.

Disciplinnämndens sekreterare Bertil Jansson säger till P4 Kronoberg att man inte kan se någon trend i att det blivit mer fusk nu än tidigare.

– Det går väldigt upp och ner med hur många som stängs av. Vi har sammanträde en gång i månaden och ibland är det två ärenden och ibland som nu, att det blir lite fler, säger Bertil Jansson.

Några av studenterna som blivit avstängda blir det fram till slutet av augusti, medan andra får vänta till oktober innan de kan påbörja sina studier igen.

Fram till juni i år har 21 studenter blivit avstängda från Linnéuniversitetet. Ytterligare fem har blivit anmälda, men de har friats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".