Den grupp där ökningen av antidepressiva medel är som störst är de nyblivna pensionärerna. Foto:Simon Paulin/Scanpix
KRONOBERG

Allt fler äldre äter antidepressiva läkemedel

"De upplever att de inte är efterfrågade"
1:28 min

Fler och fler äter antidepressiva läkemedel - och allra mest äter äldre personer över 65 år. Så här ser det ut i Kronoberg och i många andra landsting.

Det är bland dem som just blivit pensionärer som behovet av antidepressiva läkemedel ökar snabbast just nu. Det gäller både här i länet och i resten av landet, visar siffror från Socialstyrelsen.

I Kronoberg har antalet personer som äter antidepresiva läkemedel ökat stort i just åldersgruppen 65-69 år. Från ungefär 1100 personer 2009 till nästan 1400 personer tre år senare 2012. Även bland ännu äldre personer upp till 80 år kan man se samma ökande trend.

Men störst är alltså ökningen i den åldersgrupp där de flesta går i pension. Och frågan är om pensioneringen och de ändrade levnadsförhållandena utan arbete kan vara en orsak till det ökade tablettintaget. Birgitta Johansson Huuva är psykatridirektör i Örebro, ett av flera län som liksom Kronoberg har en kraftig ökning av antidepressiva läkemedel bland äldre. Enligt henne kan en trolig förklaring till ökningen i just tidiga pensionsåldrar vara att många mår dåligt av att plötsligt inte behövas längre i arbetslivet.

– Många av dem som utvecklar en depression upplever att de inte är efterfrågade och känner inte att de spelar någon roll, och det är ju faktiskt deprimerande att känna sig utanför, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".