Cyklister på en av landets vägar. Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.

Cykelolyckor vanligast bland unga

Omkring 20 dödsolyckor per år
1:29 min

Cykelolyckor är vanligast bland ungdomar i åldern 14 till 20 år. Men risken att dödas i en cykelolycka ökar med stigande ålder. Det visar en ny studie som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, presenterar i dag.

– Singelolyckorna står för drygt 80 procent av alla olyckor. Nästa grupp är de som kör på en annan cyklist, säger Jan Schyllander som är olycksutredare på MSB.

Varje år måste drygt 23 000 personer uppsöka sjukhus för skador i samband med cykelolyckor. Av dem behöver omkring 3500 läggas in. Det är unga som står för de flesta olyckorna, men skadorna blir värre när äldre är inblandade.

Omkring 20 personer om året omkommer i cykelolyckor, fler män än kvinnor. Ett par orsaker bakom olyckorna är halka – och halkbekämpning:

– Även om det inte är så många som cyklar på vintern är det ändå halkan, alltså is och dålig snöröjning. Men sedan har vi även effekter av det här med halkbekämpning, att det ligger kvar löst grus på cykelbanor och liknande långt in på våren. Det är en annan orsak till många olyckor, säger Jan Schyllander.

Så vad kan man göra för att undvika olyckor, förutom att ha cykelhjälm? Ansvaret ligger både på samhället och individen, säger Jan Schyllander:

– Det handlar väldigt mycket om underhåll av cykelbanor och cykelvägar: att ta bort gropar, fasa ner trottoarkanter. Men också cyklisten själv kan göra en hel del: Kanske inte lyssna på musik, köra inte för fort, utan vara säker på att man kan stanna när det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".