Anna J Henningsson menar att man inte behöver bli alltför orolig om man får ett fästingbett. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
SOMMARPLÅGOR

Risken att drabbas av Borrelia är liten

Risken att drabbas av Borrelia efter ett fästingbett är liten. Bara tre procent av den som haft en fästing som bitit sig fast blir sjuk, trots att var fjärde fästing bär på smittan. Det visar en stor svensk studie.

Att så få drabbats av Borrelia beror förmodligen på att det tar mellan ett och två dygn innan bakterien förs över från fästingen till människan, och innan dess har man oftast upptäckt krypet och tagit bort det.

– Studieresultaten visar att man inte behöver vara alltför orolig om man blivit fästingbiten, säger läkaren Anna J Henningsson som är ansvarig för studien i vårt grannlän Jönköping, i ett pressmeddelande.

0,2 procent av fästingarna bär på TBE-viruset, men där är de regionala skillnaderna stora. Viruset är vanligast på ostkusten, kring Stockholm och Mälaren.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".