Stig-Anders Svensson hoppas få tillbaka sina hästar. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
SMÅLAND

Hästmannen hoppas på EU-hjälp

"Jag saknar en viktig tillgång på gården"
1:42 min

För över  två år sedan fick Hästmannen, Stig-Anders Svensson, i Råskog utanför Eksjö djurförbud av länsstyrelsen i vårt grannlän Jönköping. Men nu kan fallet bli en fråga för EU. En resningsansökan är inlämnad till kammarrätten.

Det handlar om Stig-Anders Svensson eller Hästmannen som de flesta känner honom som efter en dokumentär om hans liv. För över två år sedan blev han av med sina hästar och därmed förlorade han inte bara sina vänner, utan också arbetskraft.

 – Jag saknar en väldigt viktig tillgång här på gården, det är ett stort handikapp, säger han. 

Nu kämpar Stig-Anders för att få tillbaka sina hästar och till sin hjälp har han Bernt Eriksson, som är hans juridiska ombud. Och än finns det hopp om att hästarna kommer tillbaka till hans hem i Råskog utanför Eksjö.

– Det låter så på Bernt Eriksson och det är antagligen därför som han arbetar så troget med det, säger han.

Bernt Eriksson menar att Stig-Anders har utsatts för hårdare granskning än någon annan och att EU:s regler bör stå över de svenska reglerna.

– Vi har kommit underfund med att vi inte kommer åt den svenska staten. Nu har både min samarbetspartner och jag gjort formella anmälningar till EU-kommissionen, säger han.

En resningsansökan är inlämnad till kammarrätten i Jönköping, som nu måste ta ställning i frågan, enligt Bernt Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".