Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Inspektörer från Länsstyrelsen har funnit flera brister hos de två hästägarna. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
KRONOBERG

Avmagrade hästar och otillåten ridskola

Två hästägare i Kronoberg har stora brister i sin djurhållning konstaterar Länsstyrelsen. Besök på de två gårdarna vittnar om ett tiotal kraftigt avmagrade hästar. Den ena djurägaren driver dessutom, enligt sin hemsida, ridskoleverksamhet utan att ha tillstånd för det.

När det gäller den ena hästägarens ridskoleverksamhet väljer Länsstyrelsen att inte besluta något om det i nuläget.

En av hästägarna har åtta hästar. Enligt Länsstyrelsens inspektion var alla hästarna magra och tre av dem var så kraftigt avmagrade att revbenen och höftknölarna stack ut. De var också helt urfallna i all muskulatur på kroppen. Några av hästarna hade dessutom nyligen fölat.

Vid besöket på gården var höet som hästarna utfodrades med av mycket dålig kvalitet - det var fullt med mögel och jord.

Länsstyrelsen konstaterar också att hästägaren enligt sin hemsida bedriver ridskola och erbjuder ridlektioner och kurser, men något tillstånd finns inte, konstaterar dem.

Hästägaren själv menar att det inte längre bedrivs någon ridskoleverksamhet men att det gjorts det tidigare i ett annat län och att det då fanns tillstånd.

Länsstyrelsen konstaterar brister i flera punkter i djurhållningen och hästägaren har nu två månader på sig att utfodra hästarna så att de får normalhull.

Den andra hästägaren har två mycket gamla hästar på gården och de var också mycket avmagrade vid Länsstyrelsens besök. De bedömde att hästarna var så magra att de var utsatta för lidande. Själv tyckte ägaren att hästarna var pigga och välmående.

Den andra hästägaren har nu två veckor på sig att låta veterinärundersöka hästarna och skicka in ett veterinärintyg på deras hälsostatus till Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".