Sveriges Jessica Samuelsson iförd landslagströja mot Danmarks Nadia Nadim under EM-matchen. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
FOTBOLLS-EM

Var är EM-kläderna?

Var är EM-kläderna?
1:45 min

Det råder EM-fest i Växjö men butikerna verkar inte ha hakat på. När det är stora fotbollsturneringar i herrfotboll brukar sportbutikerna vara fulla med blågula flaggor och alla tänkbara landslagsprylar, men nu när EM spelas på hemmaplan, ekar det tomt i många av Växjös butiker.

– Det finns knappt något annat att hitta än en vanlig tröja och det tycker jag är jättesynd. För EM går här och nu, säger Jenny Larsson som är fotbollstränare från Lammhult och beskriver sig själv som engagerad i allt vad damfotboll heter.

Vi står i en av Växjös sportbutiker där de få landslagsställ som finns är gömda långt bak i affären. Och till råga på allt är det fel tröjor.

– De replikorna som finns är ju herrarnas. Men det är på grund av att Svenska Fotbollsförbundet inte tagit fram damernas ställ och då säljer butikerna förstås det som finns, säger Jenny Larsson.

Efter en koll i Växjö är det bara en sportaffär som satsat rejält på fotbolls-EM. De andra har på sin höjd några landslagströjor och ingen affär säljer kläder till lagen som spelar i Växjö, som till exempel Tyskland eller Holland.

– Det är inte riktigt samma stora grej här. Sen kan efterfrågan förstås öka om det går bra för Sverige men hittills har det varit ganska svalt, säger Rickard Åstrand som är butikschef på Intersport i Växjö.

Men Jenny Larsson tycker att även butikerna borde satsa lite mer på EM.

– De borde ha mer reklam, fram med det i skyltfönstren och visa att det här har vi att sälja. Hade det varit EM för herrar hade det varit stånd med grejer längs hela Storgatan, säger hon.

Bara en av Växjös affärer satsar rejält på EM. Vad tror du det beror på? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".