1 av 3
Jan Karlsson från Synskadades Riksförbund gläds åt den kommande kvartsfinalen. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 3
Så här ser utrustningen ut, här mikrofonen som är kopplad till en viss frekvens. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 3
En annan del av utrustningen. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Fotbolls-EM

Rekordmånga synnedsatta personer på kvartsfinalen

Jan Karlsson: "Det betyder allting"
1:35 min

På söndag är det dags för EM-fotboll på Växjö Arena igen när Tyskland möter Italien i kvartsfinalen. Det kommer att vara rekordmånga synnedsatta personer på läktaren som får ta del av matchen med hjälp av syntolkning. Även allmänheten får prova på syntolkning på läktaren.

Jan Karlsson från Synskadades Riksförbund är en av de som ska gå på matchen.

– Det betyder ju allting, helt plötsligt kan en annan ta del av det. Istället för att kanske sitta hemma i vardagsrummet så är man på matchen, på plats, och får ta del utav det i sin helhet och få det refererat precis som om man själv hade sett det. Det är helt underbart, berättar han.

Under matchen kommer det även att ges möjlighet för vem som helst att testa på syntolkning. Det är även redan rekord i hur många synnedsatta som anmält sig till matchen, om man jämför med hur det brukar se ut.

– På en vanlig Östermatch, som vi syntolkar ett antal om året, brukar det komma tre, fyra stycken. Den här gången är vi tvåsiffrigt. Det finns även ett antal extra platser där allmänheten kan prova på syntolkning, säger Jan Karlsson.

Själva syntolkningen går till så att en person refererar matchen och hur det ser ut i en mikrofon som då är inställd på en viss frekvens. De synskadade kan då kan skruva in den frekvensen och höra liverapporteringen från matchen på plats och Jan Karlsson från Synskadades Riksförbund förklarar mervärdet av denna möjlighet.

– Det är hela paketet så att säga. 10 000 andra åskådare, lukten av gräs, lukten av för hårt grillad varmkorv, allting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".