Branschen bedöms växa med mellan 20 och 25 procent. Foto: Scanpix.
SVERIGE

Många vill bli minkuppfödare

"Den växer så det knakar"
1:38 min

Lönsamheten i minkuppfödningen har ökat och nu lockas fler till branschen. Enligt Johan Dalén ordförande för SPR, Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund, är det både nya entreprenörer och redan verksamma lantbrukare som lockas till minknäringen.

– Bara sedan årsskiftet har ett hundratal seriösa lantbrukare ringt mig, säger Johan Dalén. Tittar jag bara på de som har skaffat tillstånd de senaste månaderna så bedömer jag att branschen kommer att växa med mellan 20 och 25 procent i år.

Det finns möjligheter till goda förtjänster. Investeringarna vid starten kan skrivas av på några år och lönsamheten har ökat kraftigt de senaste åren.

– Ja den har ökat dramatiskt skulle man kunna säga. Vi skulle med lätthet kunna vara dubbelt och tre gånger så många lantbrukare inom vår näring, säger JOhan Dalén.

Lyftet beror på att efterfrågan i världen ökar och det driver upp priserna. En stor del av skinnen säljs till Kina och den svenska produktionen går i princip helt på export.

Men minkuppfödningen är omstridd. I riksdagen finns motionskrav på förbättringar med mycket större utrymmen för minkarna.

Och kraven är så långtgående att de i praktiken skulle leda till att branschen får lägga ner i Sverige.

Det säger Miljöpartiets talesperson i djurskyddsfrågor, Helena Leander. Hon hoppas på att de nya reglerna införs om det blir maktskifte i nästa val.

– Ja, här är det ju så bra att det redan finns ett färdigt lagförslag, som man tog fram under det tidigare rödgröna samarbetet. Det skulle vara ganska lätt att fräscha upp och lägga fram det på nytt, så att vi kan få ett slut på minkarnas lidande, säger Helena Leander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".