Några av landets bostadsrätter. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
EFTERMIDDAG I P4

Går din bostadsrättsförening i konkurs kan du förlora allt du investerat

Juristen: "Bostadsrätt blir hyresrätt"
1:44 min

Den som bor i en bostadsrättsförening med dålig ekonomi kan hamna riktigt illa ute om föreningen skulle gå i konkurs. Idag berättade tidningen Smålänningen att en bostadsrättsförening i Ljungby ansökt om konkurs och att man letar efter en köpare. Efter en sådan konkurs kan allt man betalat för sin lägenhet gå förlorat. Det berättar Eva-Marie Wittberg, ägare till Juristbyrån i Växjö.

– När konkursen är avslutad så är bostadsrättsföreningen upplöst och då blir alla bostadsrätter hyresrätter och alla bostadsrättsinnehavare blir hyresgäster. Huset säljs då till den som vill köpa det, antingen en privatperson eller ett företag.

Kan jag få tillbaka det jag investerat i lägenheten?

– Nej, inte så vida det inte blir något kvar efter utdelningen när konkursen är avslutad. Man kan också riskera att få betala kraftiga avgiftshöjningar under konkursen för att få bostadsrättsföreningen på rätt köl.  

Klicka på ljudklippet för att lyssna på hela intervjun!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".