1 av 2
Djuret som gett lagen dess namn. Foto: Fabian Bimmer/AP Photo/Scanpix
2 av 2
Fotgängare i farten. Foto: If
SVERIGE

Zebralagen gör fotgängare otrygga

Många upplever att den så kallade zebralagen har gjort trafiken farligare. Det visar en attitydsundersökning av försäkringsbolaget If. Syftet med lagen var att just öka tryggheten för fotgängare men så har alltså inte blivit fallet enligt deras undersökning.

Enligt If:s undersökning anser 30 procent av de tillfrågade att den så kallade zebralagen, som anger att fordonsförare har väjningsplikt vid obevakade övergångsställen, gjort trafiken farligare. Endast 13 procent tycker det har blivit säkrare. Övriga uppger att de inte märkt någon skillnad eller att de inte känner till lagen.

– Resultatet måste betraktas som ett misslyckande. Tanken med lagen var att skapa ökad trygghet i trafiken. Om det istället blivit tvärtom – åtminstone verkar det upplevas så – innebär det att kritikerna av lagen haft rätt hela tiden, säger Iréne Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If, i ett pressmeddelande.

Faran med zebralagen är att den kan ge falsk trygghet hos fotgängarna. Många bilister vittnar om fotgängare som går rakt ut i gatan. Samtidigt visar studier att en hel del bilister struntar i zebralagen, enligt If.

– Det är en god tanke bakom lagen, men ute i trafiken fungerar det inte alltid som man planerat. För att uppnå ökad trafiksäkerhet räcker det inte att bara införa en ny lag. Alla trafikanter måste samarbeta och ta hänsyn till varandra. Fotgängare måste se till att synas och bilförare hålla lägre hastighet vid övergångsställen, säger Iréne Isaksson-Hellman i pressmeddelandet.

Till och med juni i år har 16 fotgängare omkommit i trafiken enligt Transportstyrelsens statistik.

Vad tycker du som fotgängare? Upplever du att zebralagen gör dig mer - eller mindre - trygg i trafiken? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".