1 av 2
Polisuniformer. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Betty Rohdin vid polisutbildningen på Linnéuniversitet. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
POLISEN

Utbildningschef positiv till att civila snabbutbildas

"Jag tror att det är en nödvändig utveckling"
1:03 min

Civilanställda specialister inom polisen ska från nästa år kunna snabbutbildas till poliser och få samma befogenheter som alla andra poliser. Polisförbundet är kritiska till beslutet och tycker att man istället ska ta till vara på de med akademisk utbildning i botten som söker till polisutbildningen. Men Betty Rohdin, utbildningschef på polisutbildningen på Linnéuniversitetet är positiv till beslutet.

– Jag tror att det är en nödvändig utveckling. Polismyndigheten behöver den kompetens som finns hos många civila och det skulle underlätta om de hade vissa polisiära befogenheter, säger Betty Rohdin, utbildningschef på polisutbildningen på Linnéuniversitetet.

Hon säger samtidigt att hon till viss del kan förstå kritiken från Polisförbundet.

– Vi har många studenter som går här och som har en akademisk examen som man kanske inte riktigt tar till vara på när de kommer till polismyndigheterna men det är ingenting som står emot varandra, utan det ska komplettara varandra, säger Rohdin.

Polisförbundet är kritiskt och menar att polisen istället borde ta tillvara de dubbla kompetenser som finns hos deras medlemmar, det vill säga poliser som både har en hel polisutbildning och en examen i något annat ämne.

Lars Bergman är förste vice ordförande i Polisförbundet och han ser en risk att den nya utbildningen ska leda till ett a- och b-lag bland poliser.

– Begreppet polis urholkas. Till slut vet man inte vem som är polisman med den långa utbildningen och vem som är polisman med den korta snabba distansutbildningen. Det gör att allmänhetens förtroende för polisen kan urholkas på sikt, säger han.

Jens Pedersen, som själv är civilanställd och jurist i botten, ser inte samma risker bara den nya utbildningen blir tillräckligt bra.

– Det krävs att den håller tillräckligt hög kvalitet så att den inte kan ifrågasättas. Men det är viktigt att man inte uppnår en status av a- och b-polis, säger han.

Vad tycker du? Urholkas begreppet polis med den här typen av nya utbildningar och i så fall på vilket sätt? Kommentera här, ring 0470-10 400 eller mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se Vi finns också på de sociala medierna.

P4 Kronoberg/Ekot

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Civilanställda ska snabbutbildas till poliser

#link=357495#ska från nästa år kunna snabbutbildas till poliser och få samma befogenheter som alla andra poliser. Utbildningen skapas för att underlätta för civilanställda att göra karriär inom myndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".