1 av 2
Korröfestivalen är en av Sveriges största och äldsta folkmusikfestivaler. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
2 av 2
Sven Sunesson (C) är ordförande i trafiknämnden på Regionförbundet Södra Småland.. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Korröfestivalen

Kan bli lättare att ta bussen till länets festivaler

"Vi har antagit nya riktlinjer för evenemangstrafik"
1:33 min

Det kommer troligen bli lättare att ta sig till festivaler och arrangemang med buss i länet i framtiden. Arrangörerna för exempelvis musikfesten på Korrö anser att det är problematiskt för dem att det går så få bussar dit.

– Inför framtida festivaler är det rimligt att man har en diskussion om det här, säger Sven Sunesson, ordförande i trafiknämnden på Regionförbundet Södra Småland.

Sven Sunesson berättar att förbundet har arbetat med dessa frågor under våren.

– Vi har antagit nya riktlinjer för evenemangstrafik, det har varit ganska oklart innan hur man ska ställa sig till kollektivtrafik till arrangemang. Det innebär att man skulle prova Korröfestivalen efter de nya riktlinjerna, säger han.

Till Korröfestivalen går det idag bussar men inte så ofta och inte på kvällen. Det här vill arrangörerna gärna ändra på. Regionförbundet planerar alltså att införa fler turer för stora evenemang och även till exempelvis muséer. Kraven kommer vara att det redan går reguljär busstrafik till platsen där arrangemanget hålls men även att det är ett återkommande arrangemang.

Länstrafiken Kronoberg har
även kravet att det ska vara minst lika lönsamt som den vanliga busstrafiken. Men Regionförbundet Södra Småland undersöker nu också ett alternativ för att främja kulturarrangemang i länet.

– Vi har också beställt en utredning runt hur Länstrafiken ska kunna backa upp kulturverksamhet som finns i länet. Det handlar om att länets invånare ska kunna ta sig till olika former av kulturattraktioner, säger Sven Sunesson.

Stöd till trafik som går till kulturarrangemang tror Sven Sunesson kan vara igång till nästa år i bästa fall.

Dåliga bussförbindelser för Korröfestivalen

 #link=357501#strax utanför Linneryd börjar i dag. Festivalen pågår i tre dagar, men att ta sig hem på kvällarna kan bli svårt. Det är bussförbindelserna till och från Korrö som ställer till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".