Sverige

Miljoner till kampen mot näthat

Fyra miljoner kronor till Ungdomsstyrelsen blir en del i att få bukt med näthatet.

– Människor skräms till tystnad, så det är väldigt viktigt att vi gör vad vi kan för att stoppa det, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

På torsdagen beslutade regeringen att ge Ungdomsstyrelsen i uppdrag att ta fram och sprida information om vad som är tillåtet och inte på nätet, och var den som drabbats av kränkningar och hot kan vända sig. Myndigheten får för detta fyra miljoner kronor.

– Unga är en särskilt utsatt grupp och är de som är mycket aktiva på nätet. Sedan är det klart att det är där man bygger kulturen för framtiden, säger Arnholm.

Näthatet har varit föremål för mycket diskussion den senaste tiden. Enligt Arnholm är detta inget nytt, utan handlar om "samma gamla kvinnohat fast på nya plattformar".

– Kränkningar, hot och hat på nätet är obehagligt för den enskilde som drabbas, men är också ett hot mot demokratin, säger hon.

Ungdomsstyrelsen ska särskilt uppmärksamma flickors och unga kvinnors situation, eftersom det är de som ofta utsätts. De fyra miljonerna ska räcka i två år.

– Vi får se vad som hänt efter de här två åren, om det visar sig vara verkningsfullt tror jag absolut vi kommer att förlänga det.

Erika Hällberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista