1 av 3
I Kronobergs slottsruin finns Borgstugan som tidigare varit en populär festlokal, men numera hålls inga fester där. Foto: Dan Eliasson/Sveriges radio
2 av 3
Det luktar mögel och instängt i Borgstugan och dörren öppnas nästan aldrig längre. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
3 av 3
Mats Birgersson Mats Birgersson representerar Alléhuset och han är kritisk till att ruinen inte underhålls. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Växjö

Slottsruinen förfaller - har blivit rättstvist

1:46 min

Tidigare var Kronobergs slottsruin ett populärt val när fester skulle anordnas. Men eftersatt underhåll har lett till att ingen längre vill hyra Borgstugan i slottsruinen och som till slut resulterat i en rättstvist.

Kronobergs slottsruin var tidigare ett populärt val för bröllopsfester, men numera är festlokalen Borgstugan alltid stängd. Orsaken är att lokalen är i så dåligt skick att ingen vill använda den längre. Det har lett till att Kulturparken Småland stämmer Alléhuset som är det bolag som arranderar området där slottsruinen ingår. Mats Birgersson representerar Alléhuset och han är kritisk till att ruinen inte underhålls.

– Vi har borgstugan igenstängd här nu, för den doften som slår emot oss är mögeldoft och instängdhet. Här är inte mycket att se mer än att det är bedrövligt med miljön här inne, säger Mats Birgersson.

När Borgstugan inte har underhållits har festerna som brukade hållas där uteblivit och de som velat anordna fester har fått höra att det bland annat är rasrisk och att det regnar in. Kronobergs slottsruin ingår i Kulturparken Smålands verksamhet, en park som ägs av Landstinget Kronoberg och Växjö kommun.

Mats Birgersson anser att Kulturparken gör för lite för att rusta upp ruinen så att den skulle kunna användas av Växjöborna igen. Därför har han och bolaget Alléhuset slutat betala hyra och delar av intäkterna för ruinen som dem enligt avtalet ska göra.

– Vårt enda påtryckningsmedel för att få saker och ting tillrättat är att hålla inne med hyran och det har vi gjort, säger Mats.

Samtidigt som Mats anser att det inte går att hålla bröllop i lokalen så marknadsför företaget Borgstugan som en lokal som går att hyra.

– Vi hoppas ju på att det ska rätta till sig. De som bokar nu bokar ju för nästa år, under den tiden så hoppas jag verkligen att vi ska komma fram till en lösning, säger Mats Birgersson.

Tvisten ligger nu hos Växjö tingsrätt och ska avgöras i höst.

Senare i dag kan du i våra nyheter höra Lennart Johanssons svar på detta. Vi uppdaterar också på webben. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista