Språkprofessorerna Sölve Ohlander och Gunnar Bergh. Foto: Göteborgs universitet
EFTERMIDDAG I P4

Unikt fotbollslexikon på gång

5:11 min

Två professorer på Göteborgs Universitet är i full gång att ta fram ett svensk-engelskt lexikon för fotbollstermer. Ett unikt projekt som tidigare inte berörts av lexikografin.

– Fotbollsspråket är världens största fackspråk. Fotbollen är världens största sport. Det sänds mängder av program på radio, tv, webben och så vidare. Ibland blir det väldigt konstiga uttryck på svenska, säger Gunnar Bergh som är en av de två professorerna bakom lexikonet.

Vi har vant oss vid ord som "offside" eller "forward", ord som tagits direkt till svenskan. Ibland gör vi dock svenska varianter, översättningslån, som till exempel "frispark".

Både Gunnar Bergh och hans kollega Sölve Ohlander är inbitna fotbollsfans. De har samlat ord och fraser genom att titta på internationella matcher. Lexikonet ska bli tvåspråkigt, och det är ett arbete som tar lång tid.

– Lexikonet kommer nog att innehålla 8-10 000 ord och fraser. Och det här gör vi på vetenskaplig grund. Det visar sig att det är väldigt lite gjort inom lexikografin när det gäller fotbollsspråk, säger Bergh.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

Vilka ord i fotbollsspråket kan du? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista