1 av 2
Sven Nilsson är oroad över minskningen av fjärilar. Foto: Billy Abraha
2 av 2
Sven Nilsson från Stenbrohult i Älmhults kommun, är professor i ekologi vid Lunds universitet. Foto: Billy Abraha
Sverige

Antalet fjärilar har nästan halverats

De två senaste decennierna har antalet fjärilar i Europa nästan halverats, visar en ny internationell studie. Sven Nilsson från Stenbrohult i Älmhults kommun, som är professor i ekologi vid Lunds universitet och som dessutom studerar fjärilar, känner igen den här bilden.

Den europeiska miljöbyrån, EEA, skriver i en rapport att antalet fjärilar har nästan halverats på tjugo år. Det rapporterar Sydsvenskan om idag.

– När jag var ung fann det mycket fler fjärilar. Generellt kan man säga att fjärilarna har blivit färre även här men kanske inte lika mycket som i andra delar av Europa, säger Sven Nilsson till P4 Kronoberg.

Att det blir färre fjärilar är ett problem.

– Det är negativt för blommorna som inte får någon polymering. Då blir det inga frön och det behövs för att få blommor i framtiden, säger Sven Nilsson.

Orsakerna till att fjärilarna blir färre är bland annat en omläggning av jordbruket , förklarar Sven Nilsson. Ett exempel är att många skördar tidigare och det gör att blommorna försvinner tidigare än vad de annars skulle göra. Många använder dessutom konstgödsel som missgynnar blomväxter.

Sven Nilsson står vid en åker med en kikare i handen och tittar på fjärilar. Han har olika exempel på hur man kan göra för att få upp antalet fjärilar igen.

– Bönderna skulle kunna skörda senare, villaägare skulle kunna ha en liten äng på en del av sin trädgård och man skulle kunna låta väggrenar blomma mycket längre. Nu tar man bort blommorna runt midsommar med det skulle kunna ske efter semestern istället, säger han.

Fjärilarna blir allt färre

Foto: Winfried Rothermel/Scanpix

#link=357517#Under de senaste tjugo åren har antalet fjärilar i Europa halverats på grund av ett intensivare jordbruk, samtidigt som betesmarker och ängar växer igen. Men det kan finnas en enkel lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista