EU-minister Birgitta Ohlsson berättade om skolvalet till EU på regeringens sommarfika med reportrar i dag. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
SVERIGE

Första skolval till EU-parlamentet nästa år

"Väldigt viktigt för en levande demokrati"
1:34 min

Nästa år kommer eleverna på högstadiet och gymnasiet också att få delta i ett skolval till EU-parlamentet. Det är första gången som EU-parlamentet flyttar in i skolsalarna, och skälet är att öka intresset för demokratiska frågor, säger Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson.

– Jag tror att det är väldigt viktigt för en levande demokrati att människor aktivt engagerar sig och röstar. Vi har ingen röstplikt i Sverige, tack och lov, men vi ska göra allt för att få ett jämnt och demokratiskt och jämlikt valdeltagande. Det tycker jag är jätteviktigt.

Hur kommer det sig att valdeltagandet är sämre i vissa grupper?

– Det kan handla om flera olika faktorer. Just när det gäller skolvalen kan vi se att det ger en bra effekt att ha skolval. Då röstar man ofta som ungdom i det riktiga valet efteråt. Men det kan vara av tradition, det kan vara att man inte har spenderat så många år i landet, att det finns avstånd mellan politiken och människan. Det är sorgligt, säger Birgitta Ohlsson.

I vanliga fall brukar eleverna i skolan bara vara med och rösta i ett skolval till den svenska riksdagen. Men nästa år är, som många säger, ett supervalår, där representanter ska väljas till både riksdagen och EU-parlamentet.

Regeringen beslöt i dag att ge Ungdomsstyrelsen drygt 1,4 miljoner för att planera och förbereda för ett skolval även till EU-parlamentet nästa år – och mer pengar kommer då.

Valdeltagandet är lägst i två grupper – unga och utrikes födda – och generellt är Birgitta Ohlsson inte nöjd med hur många, eller få, som röstar till EU-parlamentet:

– Det är erbarmligt lågt i dag i Sverige, omkring 45 procent. Jämför det med valen till riksdagen som ligger på ungefär 85 procent. Där har jag som mål som demokratiminister att det ska bli minst 50 procent av svenska folket som röstar i Europaparlamentsvalet, för det är pinsamt lågt i dag, säger Birgitta Ohlsson.

Hur intresserad är du av EU? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".