1 av 8
Räddningstjänsten jobbar för fullt för att få bort allt vatten som samlats på Ryhovsområdet. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
2 av 8
Vid A6. Foto: Läsarbild.
3 av 8
Ryhovsområdet drabbat av översvämningar. Foto: Läsarbild.
4 av 8
Översvämning. Foto: Läsarbild.
5 av 8
Kaos vid A6-området. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
6 av 8
Parkeringen vid Intersport på A6 är vattendränkt. Foto:Simon Björling/Sveriges Radio.
7 av 8
Intersport har drabbats av översvämning. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
8 av 8
Mycket vatten på gatorna på Ryhovsområdet. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
Jönköping

Ryhov översvämmat – akuten stängd

0:59 min

Akutmottagningen på Länssjukhuset Ryhov i vårt grannlän Jönköping tvingades stänga på grund av översvämningarna. Orsaken var att fjärrvärmen lagt av så att det inte finns något varmvatten.

Det kraftiga regnet har orsakat översvämningar på Länssjukhuset Ryhov. Akutmottagningen stänger 10:45 på grund av att fjärrvärmen har lagt av. Även planerade operationer är inställda på sjukhuset.

– Jag har aldrig sett något liknande innan, säger brandmästare Ragnar Nöjd, som arbetar med att få bort vattnet.

Personalen på Ryhov har ett stabsmöte för att få en bild av läget och vad de ska göra. Det är akutkliniken, operationssalar och sterilsalen som har drabbats av regnet. Det ska även forsa in vatten på kvinnokliniken på Ryhov.

– Det regnar mot ett ställverk och elförsörjningen hotas. Det är det som de jobbar med mest nu, säger Jessica Sonlius, som har pratat med personal på informationsavdelnignen.

Alla planerade operationer är inställda på sjukhuset. Den som blir sjuk uppmanas att inte söka vård på akutmottagningen, utan i första hand vända sig till sin vårdcentral. Bor man i gränstrakterna till Höglandet och Värnamoområdet och blir akut sjuk, bör man om möjligt söka vård på sjukhusen i Eksjö och Värnamo.

Olycksfall och svåra sjukdomsfall, som kräver ambulans och larmas via 112, körs till sjukhusen i Eksjö och Värnamo.

Det är fler ställen som har drabbats av översvämningar, bland annat A6-området i Jönköping. Där har det regnat in på flera företag.

– Så mycket regn och sådana flöden. Det var floder överallt, säger brandmästare Ragnar Nöjd.

Även på vägarna finns det mycket vatten. Trafiken på E4:an leds om för trafikanter som kommer söder ifrån. Trafiken leds om vid Torsvik och man får köra via Barnarp och Tenhult. Kommer man från Göteborg leds man om via A6 och Regementsgatan.

Efter E4:ans infart mot Jönköping, vid Odengatan innan Rocksjörondellen, är det enligt trafikanter upp till en halvmeter vatten på vägbanan.

Dessutom saknar omkring 400 av Eons kunder el på grund av avbrott efter åsknedslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista