I Kronobergs slottsruin finns Borgstugan som tidigare varit en populär festlokal, men numera hålls inga fester där. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Ägarbyte kan rädda ruinen

1:29 min

Ett ägarbyte av slottsruinen Kronoberg utanför Växjö kan bli räddningen för ruinen. Det tror Lennart Johansson som är vd för Kulturparken Småland i vars verksamhet ruinen ingår.

Tidigare har vi berättat att slottsruinen är i så dåligt skick att man inte längre kan använda festlokalen borgstugan.

Men enligt Lennart Johansson kan lösningen vara nära eftersom Statens Fastighetsverk eventuellt tar över ägandet av ruinen snart.

Det är i nuläget Riksantikvarieämbetet som är ägare av Kronobergs slottsruin och Kulturparken Småland har ansvaret för att driva verksamhet och förvalta slottsruinen.

Alléhuset hyr den intilliggande Ryttmästaregården och i avtalet står att de får använda sig av slottsruinen och borgstugan för evenemang.

Men enligt Alléhusets representant Mats Birgersson är det omöjligt att använda borgstugan på grund av mögel och att det regnar in. Dessutom måste bron till ruinen renoveras.

– Riksantikvarieämbetet har väl inte skött sitt uppdrag i det här falllet men man gör inga andra åtgärder än att säkerställa att inte stenar ramlar ner och sådär. De har tydliggjort att det är en ruin och att den ska så sakteliga förfalla, säger Lennart Johanssson.

Men enligt Lennart Johansson kan de i nuläget inte göra så mycket.

– Jag vet vilka brister det finns på slottsruinen och det vet våra byggnadsantikvarier och arkeologer också så det är inte där problemet ligger utan det är inte vi som har bollen när det gäller att restaurera och upprusta slottsruinen utan det är Riksantikvarieämbetet, säger han.

Trots detta ser Lennart ljust på framtiden för ruinen. Han tror att ett ägarbyte kommer så småningom och att Statens fastighetsverk tar över ägandet av slottsruinen i stället för Riksantikvarieämbetet. Han tror att de kommer ta bättre hand om ruinen.

– Vi ser framför oss att Statens fastighetsverk kommer ta över och att vi kommer kunna fräscha upp hela området, de har ju större ekonomiska muskler och större vilja att göra någonting, säger Lennart Johansson.

Slottsruinen förfaller - har blivit rättstvist

Mats Birgersson Mats Birgersson representerar Alléhuset och han är kritisk till att ruinen inte underhålls. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio

#link=357551#ett populärt val när fester skulle anordnas. Men eftersatt underhåll har lett till att ingen längre vill hyra Borgstugan i slottsruinen och som till slut resulterat i en rättstvist. Mats Birgersson representerar Alléhuset och han är kritisk till att ruinen inte underhålls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista