Foto: Amy Sancetta/Scanpix
Kronoberg

Hästskärningar ifrågasätts av veterinärer

Veterinär: "Det är väldigt vanligt att de skadar sig"
1:37 min

Tre veterinärer med många års erfarenhet av hästar ifrågasätter nu rapporterna om hästskärningar. Polisen utreder just nu en misstänkt skärning i trakterna av Höganäs efter att en hästägare upptäckt blodiga skador på sin häst. Men veterinärerna menar att denna typ av rapporter i regel rör sig om skador orsakade av naturliga beteenden.

Den senaste anmälan från hästägaren i trakten av Höganäs utreds av polisen som en misstänkt skärning.

– Veterinären som har tittat på skadorna är av uppfattningen att det är skador som hästen har inte kan ha åsamkats av den själv, säger polisen Christer Wingren som utreder anmälan.

Veterinären Mikael Fälth i Ljungby är en av de tre veterinärer som på DN-debatt vänder sig emot bilden av att hästar medvetet skadas av människor.

Han menar att ingen människa skulle klara att skära en häst.

– Hästen är ett stort, starkt och blixtsnabbt djur som skulle fly eller slå bort den som skulle göra detta, säger Mikael Fälth.

Med tanke på de många rapporterade skärningarna borde man någon gång ha hittat en skadad gärningsman menar Mikael Fälth.

– Det finns inte någonstans, säger Mikael Fälth och menar att det finns en rad olika sätt som hästar kan skada sig själva på.

– De kan springa in i stängselstolpar och skada sig på grenar och skrot som ligger ute i naturen, säger Mikael Fälth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".