Hanna Haraldsen, ordförande för LO-facken Östra Kronoberg. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio
KRONOBERG

LO agerar mot rasism

1:40 min

Nu tar LO-facken krafttag mot vardagsrasismen. 100 000 medlemmar runt om i landet med förtroendeuppdrag ska utbildas för att motverka de problem som finns.

– Utanförskapet har ökat i samhället, säger Hanna Haraldsen, ordförande för LO-facken Östra Kronoberg.

Landsorganisationen i Sverige, eller LO som det kallas, är en samanslutning av 14 fackförbund. Nu agerar de mot rasism i ett rikstäckande projekt, där medlemmar kommer att utbildas i frågan.

Utbildningen kommer ske i form av föreläsningar och gruppdiskussioner. Hanna Haraldsen, som har polskt påbrå och som är en av handledarna som ska sköta utbildningen, säger att det är viktigt att det här projektet genomförs. Hon hoppas på att det ger resultat för enligt henne blir rasismen tydligare och tydligare i samhället.

– Folk kommenterar sådant som man inte ska kommentera, och det finns även bland oss fackliga. Många personer säger att de står för alla människors lika värde men ändå kan samma person säga: "Här kommer en sån där med slöja." Att säga så är inte okej. Rasismen har ökat, så är det, säger Hanna Haraldsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista