Polisen och Transportstyrelsens arbete går hand i hand. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Kronoberg

Kraftig ökning av indragna körkort

"Det beror mycket på polisen"
1:35 min

Allt fler blir av med körkortet i Kronobergs län. Under årets första halva fick 349 personer sina körkort återkallade och det är en ökning med 38% procent från samma period förra året.

2010 tog Transportstyrelsen över körkortsverksamheten från länstyrelserna men hade till en början stora problem att hinna med alla återkallelser av körkort. Att fler körkort dras in kan bero på att Transportstyrelsen har satt in extra resurser i år.

– Vi har kommit tillrätta med en del inkörningsproblem, som vi hade i samband med att vi tog över verksamheten från länstyrelserna. Och det har gjort att vi har fått extra personalresurser, säger Solweig Höög-Persson, ställföreträdande körkortsdirektör på Transportstyrelsen.

Nationellt har återkallelserna ökat med 55 procent under det första halvåret, jämfört med samma period förra året och även i Jönköpings län ser man en tydlig ökning. 349 länsbor har under årets första sex månader blivit av med körkortet, vilket är nästan 100 fler än samma period förra året.

Framförallt är det kategorin "väsentlig överträdelse" som ökar. Det vill säga den kategori där bland annat fortkörning, körning mot rött ljus och olovlig körning ingår.

 – Det beror mycket på polisen och om de har många trafiknykterhetskontroller, vilket resulterar i fler ingripanden från vår sida. Och det är samma sak när det gäller hastigheter, förklarar Solweig Höög-Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".