Hassan Aksoy och Ramadan Ajrizi. Foto: P4 Kalmar
VÄXJÖ

Fortsatt sjunkande intresse för friskolor

1:29 min

För andra året i rad minskar nu elevernas intresse för friskolorna. Andelen av niondeklassarna i Växjö som har sökt gymnasiefriskola i höst sjunker och trenden är likadan i resten av landet. Det är de stora kommunala gymnasieskolorna som istället går bäst.

Hassan Aksoy börjar på kommunal gymnasieskola i höst och när han valde skola brydde han sig inte om att ta reda på vad friskolorna hade att erbjuda.

– Nej, ingenting. Jag tror inte de har de utbildningarna jag är intresserad av. Den kommunala skolan har fler elever, kanske bättre lärare, och fler program, säger han.

Många kommunala gymnasieskolor är stora och har många elever och är välkända också bland niondeklassarna. Kanske gör det att de känns tryggare i dessa tider när friskolor har visat sig gå i konkurs helt plötsligt och bara försvinna.

Kristdemokraten Rene Jaramillo är ordförande för gymnasienämnden i Växjö och han säger till P4 Kronoberg att den kommunala gymnasieskolan går starkt för andra året i rad. Friskolorna ser nu två trender som pekar åt fel håll: både mindre elevkullar som går in i gymnasiet, och ett sjunkande intresse för att gå på friskola.

Och även om Rene Jaramillo som kristdemokrat vill ha friskolor i Växjö så säger han att det viktigaste är att de skolor kommunen driver håller hög kvalitet och är attraktiva för eleverna.

Ramadan Ajrizi som ska plugga på omvårdnadsprogrammet till hösten vet inte mycket mer än att den kommunala gymnasieskolan känns säkrare att välja.

– Nej, det enda jag vet är att den vanliga skolan är trygg och att den finns kvar, säger han.

Mer om friskolor kan du höra i våra nyheter i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista